UfD-E.ON Teamworkprijs 2011

Op woensdag 25 mei zijn de prijzen van de UfD-E.ON Teamworkprijs uitgereikt. Deze prijs is bedoeld voor teams, bestaande uit studenten en medewerkers van de TU Delft, die in de afgelopen periode een bijzondere en uitmuntende prestatie in teamverband hebben verricht.

Er waren inzendingen van 13 teams waarvan er 4 waren uitgenodigd om zich te presenteren. Na een welkomstwoord van Rudy van der Meer, voorzitter van het Universiteitsfonds, en een inleidend woord over het belang van teamwork van Jolanda Verbeek, Senior Manager Stadsverwarming bij E.ON, vertelden de teams op alfabetische volgorde iets over hun project en het samenwerken dat hiermee gemoeid is.

Na de presentaties ging de jury in beraad en had E.ON een leuke verrassing in petto. Als hoofdsponsor van de Koninklijke Nederlandse ZwemBond hadden ze gezorgd voor een presentatie van het Nederlandse estafette team. Deze jongens hebben tijdens het EK de bronzen medaille gehaald en wisten zeer inspirerend te vertellen over de lastige maar ook mooie momenten die horen bij samenwerken. Zo win je samen, maar verlies je ook samen.

Hierna was het moment aangebroken waar de vier teams naar uit hadden gekeken; de prijsuitreiking. Caroline Streng, voorzitter van de studentenraad van de TU Delft en voorzitter van de jury, maakte het nog even spannend maar riep toen het iGEM team uit als winnaar van de UfD-E.ON Teamworkprijs 2011. Het team ontving een prijs van €10.000,- , een oorkonde en een beeld dat teamwerk symboliseert. De andere teams gingen ook niet met lege handen naar huis, zij ontvingen elk een cheque ter waarde van €2.000,-.

Na het officiële gedeelte was er gelegenheid om de teams te feliciteren en het glas te heffen op de prachtige prestaties.

Een korte samenvatting van de presentaties van de verschillende teams en de bijbehorende jurybeoordeling kunt u hieronder terugvinden.

Delta Lloyd Solar Boat Team

Het team dat het spits afbeet was het Delta Lloyd Solar Boat Team. Dit team heeft een boot ontworpen die vaart op zonne-energie en ten opzichte van voorgaande teams hebben ze zich vooral onderscheiden door het toevoegen van een draagvleugel aan de boot. Door deze draagvleugel kan het energieverbruik ongeveer worden gehalveerd, waardoor de boot nog harder kan varen!

Teamleider Edwin de Vries vertelde hoe zijn groep, bestaande uit 7 studenten van diverse disciplines van de TU, zich tijdens het ontwerpen, bouwen en testen van de boot door tegenslagen heen heeft gewerkt. Zo bedacht een toeschouwer tijdens een race over de boot te lopen, waardoor er enkele zonnecellen beschadigd waren en waren tot drie maal toe de geleverde assen niet zoals ze moesten zijn. Toch heeft dit team van alle tegenslagen geleerd en hebben ze door als team hard te blijven werken de derde plaats gehaald tijdens de race.

De jury gaf aan dat dit team heel innovatief is geweest door een draagvleugel toe te voegen aan het ontwerp en heeft het zichzelf voor een mooie uitdaging gesteld. Ook de interdisciplinaire setting waarin goed werd samengewerkt ondanks diverse tegenslagen werd als zeer positief beoordeeld. De teamprestatie is beoordeeld met een cheque ter waarde van €2.000,-.

Dutch Robotics Delft

Het tweede team dat zich presenteerde was Dutch Robotics Delft. Dit team, vertegenwoordigd door teammanager Jeroen Fransman, bestaande uit meer dan twintig personen heeft zich samen ingezet om robot TUlip klaar te stomen voor de Robocup. Deze wedstrijd kan worden vergeleken met het WK voetbal voor robots en zal plaatsvinden in juli 2011.

Het team is opgedeeld in vijf groepen die elk werkt aan een andere functionaliteit van de robot. Zo moet de robot stabiel kunnen lopen, kunnen zien, kunnen reageren op verschillende situaties en moet hij mechanisch en elektronisch goed in elkaar zitten. Om dit alles te bereiken werken er niet alleen TU studenten aan dit project. Ook MBO en HBO stagiairs werken mee om de praktijkkennis uit te breiden en PhD’s en postdoctorale medewerkers van de TU zorgen voor de continuïteit en kennisoverdracht binnen het team.

TUlip, zoals de robot heet, kan nu al concurreren met een van de meest geavanceerde robots ter wereld. Hiermee laat het team zien dat ze, ondanks de beperkte financiële middelen en de korte tijd dat ze bezig zijn, uitmuntende prestaties leveren.

De jury gaf aan dat het team zeer efficiënt samenwerkt en prijst het team op de manier van kennisoverdracht. Dat Dutch Robotics nu al kan concurreren met de beste mensachtige robots ter wereld geeft aan dat het team een zeer bijzondere prestatie levert. De teamprestatie is beoordeeld met een cheque ter waarde van €2.000,-.

TU Delft iGEM team 2010

Als derde mocht het TU Delft iGEM team 2010 vertellen over hun prestatie. De groep, bestaande uit 9 studenten die voornamelijk Life, Science & Technology studeren, heeft een duurzame oplossing ontwikkeld voor het afbreken van koolwaterstoffen in water; een bacterie die deze koolwaterstoffen afbreekt. Eva Brinkman, lableider, vertelde dat deze bacterie goed van pas zou komen bij olievlekken op zee. Olie bestaat namelijk voornamelijk uit koolwaterstoffen.

Ook dit team deed mee aan een wedstrijd, namelijk de iGEM wedstrijd. In de zomer van 2010 zijn ze naar Boston vertrokken om met hun ‘chemische machine’ te strijden tegen 104 andere teams. Het team behaalde een mooie plaats bij de beste 6 teams en werd uiteindelijk derde (samen met een ander team). Eva vertelde dat ze naast hard werken aan deze bacterie ze ook veel andere activiteiten hebben gedaan. Zo maakten ze samen graag muziek en gaven ze lezingen en workshops over hun project. iGEM heeft veel media-aandacht gekregen, wat tot uiting kwam in een flitsend filmpje.

De jury gaf aan dat de het team een prachtige prestatie heeft neergezet. Niet alleen hebben ze een derde plaats behaald bij een internationale wedstrijd, maar daarnaast hebben ze veel media aandacht gekregen en nevenactiviteiten ontplooid. De uitkomst van hun teamwerk is zeer innovatief en de grote inzet van de groep heeft ervoor gezorgd dat dit project tot grote hoogte is gestegen. De teamprestatie is door de jury tot beste teamprestatie 2011 van de TU Delft benoemd. De prijs die bij deze titel hoort is een geldprijs van €10.000,- , een oorkonde en een beeld dat teamwork symboliseert.

Solar Decathlon Europe – Revolt House

Het vierde en laatste team dat zich mocht presenteren werkt aan het ontwerp van het Revolt House. Mariana Popescu, teamlid, vertelde dat ze met haar team meedoet aan de Solar Decathlon Europe die in 2012 plaats vindt in Madrid. Het Revolt House is een zelfvoorzienend huis dat energie haalt uit zonne-energie. Dit huis drijft op water en kan draaien zodat de positie ten opzichte van de zon altijd zo gunstig mogelijk is. Het team heeft al bewezen op de goede weg te zijn, bij de voorselectie voor de wedstrijd zijn ze bij de beste 20 teams geklasseerd.

Hiervoor is een team samengesteld van niet alleen verschillende disciplines maar ook van verschillende nationaliteiten. Zo zijn er in de groep van dertig personen 17 landen en 4 continenten vertegenwoordigd. Daarnaast hebben ze hulp van professoren en PhD studenten om het project tot een zo goed mogelijk einde te brengen. Naast het ontwerpen van het huis geven ze workshops, lezingen en doen ze activiteiten om het team nader tot elkaar te brengen.

De jury heeft veel waardering voor het zeer innovatieve ontwerp van het huis. De grote mate van teamwork is duidelijk zichtbaar in het grootschalige project. Dat er veel verschillende culturen gebundeld worden bij het ontwerp van het Revolt House heeft voor de jury een sterke meerwaarde. De teamprestatie is gehonoreerd met een cheque ter waarde van €2.000,-.