iGEM Team 2016 valt in de prijzen in Boston

Studenten van de TU Delft zijn ook dit jaar in de prijzen gevallen bij de iGEM competitie in Boston, ’s werelds grootste competitie om maatschappelijke problemen op te lossen met behulp van synthetische biologie. Met hun project ‘Opticoli’, bacteriecellen die zelfstandig een biolens produceren, wonnen ze de categorieën ‘Beste nieuwe applicatie’, ‘Beste model’ en ‘Meest innovatieve DNA fragment’.

Daarnaast ontvingen ze een nominatie voor ‘Beste website’. De reis werd medegefinancierd door het Universiteitsfonds Delft dat elk jaar een bedrag reserveert om deelname aan de wedstrijd in Boston mogelijk te maken. Na voorganger iGEM Team 2015 gooit nu dus ook iGEM Team 2016 hoge ogen in Boston.

Dit jaar deden maar liefst 301 teams met in totaal 5.600 deelnemers uit 42 landen mee aan de competitie voor universiteiten en middelbare scholen.

Opticoli
Het iGEM Team 2016 heeft geïnspireerd door sponzen die een glaslaagje om zichzelf heen kunnen produceren, een bacterie dusdanig gemodificeerd dat deze dit zelf ook kan. Hierdoor kunnen ze de bacteriën samen met een gen om de bacteriën rond te maken ombouwen tot microlenzen.

“Ruim een half jaar hard werken in het lab heeft zich uitbetaald. Heel gaaf dat ons unieke onderzoek naar biologische lenzen op internationaal vlak wordt erkend en gewaardeerd!”, aldus Esengül Yildirim, een van de begeleiders van het team. Onze biolenzen zijn veel goedkoper en milieuvriendelijker dan industriële microlenzen. Hierdoor is het interessant om deze te gaan gebruiken voor bijvoorbeeld zonnecellen. Het is al aangetoond dat microlenzen de efficiëntie van zonnecellen aanzienlijk verhogen, maar met deze goedkope biolenzen is het nu ook betaalbaar om het idee in de praktijk te brengen”.