Paviljoens voor Okana

Laura Straehle en Ellen Rouwendal van de TU Delft hebben afgelopen jaar een community center in Kenia ontworpen voor hun afstuderen en dit center is afgelopen zomer gerealiseerd. Het community center bestaat uit drie paviljoens en is gebouwd met duurzame materialen en slimme klimaatoplossingen. In november is het pilotproject feestelijk geopend.

Laura en Ellen hebben het community center ontworpen om educatie, werkgelegenheid en samenwerking van de gemeenschap te versterken in Okana een landelijk dorpje in Kenia. De 3 paviljoens dienen als voorbeeld voor het gebruik van duurzame materialen zoals bamboe en andere natuurlijke materialen. Dit wordt lokaal geproduceerd maar het werd tot heden niet toegepast in de bouw. Daarnaast zitten er slimme klimaatoplossingen verwerkt in het paviljoen, zoals regenwateropvang, natuurlijke ventilatie en het gebruik van zonne-energie. Het doel hiervan is dat de lokale bewoners deze nieuwe technieken over kunnen nemen.

Betrokkenheid lokale bewoners

Voor de realisatie van dit project is het belangrijk dat het project wordt geaccepteerd door de lokale inwoners. Om te zorgen dat de kennis van dit bouwproces wordt doorgegeven en de gemeenschap een aandeel heeft in het eindresultaat, wordt de lokale bevolking nauw betrokken bij de bouw.

Feestelijke opening

In november is het paviljoen feestelijk overgedragen aan het bestuur van de Keniaanse NGO ‘Sustainable Rural Initiatives’ die ervoor gaan zorgen dat de doelen voor het community center verwezenlijkt worden. Ze worden hierbij geholpen door studenten van de faculteit Technische Bestuurskunde. Zij zullen fulltime bezig zijn met het uitwerken van een verder business model en een productieve toekomst van het community center.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Universiteitsfonds Delft.

Voor meer informatie zie: http://www.pavilions-for-okana.org/