Clean Cooking

In de grotere steden in Afrikaanse landen wordt voornamelijk op houtskool gekookt, doordat dit vaak binnen gebeurt levert dit grote gezondheidsrisico’s en kindersterfte op. Studente Stephanie van Sprang van de TU Delft wil hier iets tegen doen, daarom heeft ze haar afstudeeronderzoek geweid aan Clean Cooking. Momenteel is ze bezig met het testen om een cookstove  te ontwikkelen dat minder houtskool gebruikt.

Om de kook gebruiken en rituelen te onderzoeken uit Uganda, is Stephanie de literatuur ingedoken. Daarna is ze ook afgereisd naar Ghana om interviews af te leggen en de lokale gebruiken te ervaren om een goed beeld van de behoeftes van de bevolking te krijgen om op die manier een zo goed mogelijk product te ontwerpen.

Het testen van een stove

Testen
Op dit moment zit Stephanie in India bij Prakti, haar afstudeer bedrijf. Prarkti heeft recentelijk een techniek ontwikkeld om minder houtskool te gebruiken en om de CO levels naar beneden te brengen tijdens de verbranding. Stephanie is deze techniek aan het optimaliseren voor het cookstove  zodat het de nodige wattage bereikt om op te koken en voldoet aan alle eisen die ze aan het product gesteld heeft uit haar ervaring in Ghana en de literatuur uit Uganda.

Vervolg stappen
De komende twee weken gaat ze zich verdiepen in de CO en CO2 uitstoot van het ontwerp, om vervolgens het ontwerp verder uit te werken tot een mooi eindproduct dat verkocht kan worden in zowel Ghana als Uganda!

Dit project is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Universiteitsfonds Delft.