‘Wetenschappers zijn echt heel aardig’

Een gesprek met Hanan Al-Kutubi, de beste afstudeerder van de TU Delft 2015.

‘Toen ik de prijs won van het Universiteitsfonds was ik heel erg verrast, blij en vereerd. Je werkt als wetenschapper in het lab en je bent niet gewend om in de belangstelling te staan. Het voelde als een droom dat mijn harde werk gewaardeerd werd. Dit deed mij beseffen dat de wetenschap écht iets voor mij is. De prijs opende deuren, veel mensen waren opeens geïnteresseerd in metal-organic frameworks. En dat kwam mooi uit, want het belang van een goed netwerk werd me pijnlijk duidelijk tijdens mijn studie.

Daar zat ik dan met mijn perfecte cijferlijst, maar zonder extra’s voor op mijn CV.

Aan het einde van mijn master ging ik namelijk nadenken over banen. De studieadviseur vertelde me dat cijfers eigenlijk niet zo belangrijk zijn, het is vooral van belang wat je naast je studie hebt gedaan. Iedereen is namelijk afgestudeerd met een mooi diploma. Ik schrok, daar zat ik dan met mijn perfecte cijferlijst, maar zonder extra’s voor op mijn CV.

Netwerken met échte wetenschappers

Dit veranderde tijdens mijn afstuderen, omdat ik toen naar conferenties ging om mijn werk te presenteren. Dit was de eerste keer dat ik netwerkte met échte wetenschappers, de real deal. Erg spannend voor mij, want ik ben van nature best verlegen. En daarnaast zijn het indrukwekkende wetenschappers die je spreekt en je wilt natuurlijk niet dat ze denken dat je dom bent. Dat maakte het allemaal nog spannender.

Met een goed netwerk kun je experimenten doen die je normaal niet zou kunnen doen.

Ik leerde door het gewoon te doen dat zolang je interesse toont en af en toe een grapje maakt wetenschappers hele aardige mensen zijn om mee te praten. Nog steeds verbaas ik me over het belang van netwerken. Met een goed netwerk kun je experimenten doen die je normaal niet zou kunnen doen. Of je spreekt een expert die binnen drie minuten kan vertellen dat het experiment waar je al drie maanden op zit te broeden echt niet gaat werken.

Doen wat ik heel leuk vind

Waarom ik in de wetenschap zit? Ik vind het leuk, want ik ben van nature een nieuwsgierig persoon. Ik wil dingen weten en hou ervan om toe te passen wat ik leer. Daarnaast vind ik het belangrijk om iets te doen dat relevant is voor anderen. En wat heb ik een geluk, want ik mag doen wat ik echt heel leuk vind en help daarmee ook nog een andere mensen.

Het is heel gek dat je dingen kan detecteren die je niet kan zien.

Op dit moment promoveer ik aan de Universiteit van Groningen op de werking van nano-electro chemie. Het fascineert mij om veranderingen te detecteren die je niet kan zien of voelen. Er gebeurt iets tijdens experimenten op je scherm, maar je ziet met het blote oog niets veranderen aan je testobject. Het is echt heel gek dat je dingen kan detecteren die je niet kan zien. Ook dat dingen zich heel anders gaan gedragen als je ze in een kleine ruimte zet fascineert me. Mijn onderzoek doe ik trouwens deels in Delft!

Nobelprijs

Of ik nog droom van mooie prijzen? Dat durf ik niet zo hard te zeggen. De Nobelprijs kent natuurlijk iedereen en er is een prijs voor vrouwelijke wetenschappers. Dan heb je natuurlijk de Veni, Vidi en Vici beurzen van NWO. Maar eigenlijk hoop ik vooral dat ik mensen inspireer om hun droom na te jagen.’


Portretfoto Hanan Al-KutubiWie is Hanan Al-Kutubi?

Ir. Hanan Al-Kutubi werd in 1991 in Irak geboren. Ze vertrok in 1995 met haar familie naar Nederland en woonde in Den Haag. Ze studeerde Molecular Science & Technology aan de TU Delft en de Universiteit Leiden. Hanan koos voor de master Chemical Engineering en deed onderzoek bij de University of Bath (in Engeland) en bij de TU Delft.

Ze onderzocht de synthese van twee soorten stoffen: metaaloxides en een stof die bestaat uit metaal en organische moleculen. Deze stoffen hebben vele potentiële toepassingen, bijvoorbeeld als katalysator voor chemische reacties of in fijne meetapparatuur, zeker als deze stoffen een fijne nanostructuur hebben.

Ze studeerde cum laude af met een 10 voor haar masterscriptie; de eerste student Chemical Engineering sinds 2005 die dit cijfer behaalde. Haar ijver werd beloond door een prijzenregen, zo werd ze de “Beste Afstudeerder van de TU Delft” in 2015 en won ze twee andere belangrijke prijzen. Op dit moment promoveert ze in Groningen op de werking van nano-electro chemie.


Royal HaskoningDHV Beste Afstudeerder

Sinds 1989 reikt het Universiteitsfonds Delft elk jaar een prijs uit aan de beste afstudeerder van de TU Delft. Hiermee beloont het fonds uitzonderlijk talent en stimuleert het excellentie. Behalve de prestigieuze titel en medaille van Beste Afstudeerder ontvangt de winnaar ook een certificaat, een winnaarsbeeldje, € 2.000, laptop van DELL en een jaar lidmaatschap van KIVI. De prijzen worden mede mogelijk gemaakt door Royal HaskoningDHV en Onderwijs- en Studentzaken. Elk jaar studeren er ongeveer 2000 studenten af aan de TU Delft.


Steun ook het talent van de TU Delft, wordt donateur van het Universiteitsfonds.