Gouden kans voor Rik Versendaal

Rik Versendaal ontving het eerste Peter Paul Petrich PhD Scholarship. 

Rik is een 22-jarige uitmuntende TU Delft student met een duidelijke visie op zijn vakgebied. Dankzij een samenwerking tussen het Universiteitsfonds Delft en het Peter Paul Peterich Fonds kan hij na zijn master starten met een promotieonderzoek in een door hem zelfgekozen richting. ‘Een goudens kans’, volgens Rik. Zijn researchproject is geïnspireerd op de nieuwe samenwerking tussen de twee wiskundestromingen Analyse en Stochastiek.

Het klikte tussen Rik en de cijfers.

De liefde voor cijfers zat er bij Rik al vroeg in. Op de basisschool mocht hij met rekenen apart werken en hoefde hij alleen mee te doen met de toetsen; dat ging altijd goed. De leerkrachten hadden snel door dat het klikte tussen Rik en de cijfers. Toch heeft Rik nog een tijdlang overwogen om meer de richting van economie op te gaan, vooral omdat daar de toekomstmogelijkheden duidelijker waren. In het laatste jaar van de middelbare besloot hij toch om wiskunde te gaan studeren. En dat is een goede keus gebleken.

Kansrekening op gekromde oppervlakken

De titel van Riks onderzoek is ‘Path space large deviations and the Feng Kurtz formalism for diffusions on manifolds’. Dat houdt in dat er kansrekening wordt gedaan op gekromde oppervlakken, zoals op zichzelf staande bollen of cirkels. Ook wordt er gekeken naar objecten die geen vaste vorm hebben, maar die steeds vervormen. Dat alles maakt het lastig om een theorie te ontwikkelen. Het onderzoek kan bijvoorbeeld worden gebruikt in de biologie, bij het bestuderen van cellen.

Wereldwijd zijn er ongeveer tien papers over geschreven.

Rik is een van de weinigen die dit soort onderzoek doet; wereldwijd zijn er ongeveer tien papers over geschreven. Bij de TU Delft leeft wel de wens om meer over dit onderwerp te weten, maar docenten hebben onvoldoende tijd om het naast hun eigen onderzoek op te pakken.

Een uitgelezen kans

Door deze kans kan Rik ook echt gaan doen wat hij graag wil. Hij wist al dat hij wilde gaan promoveren en ziet dit als een uitgelezen kans. Voor zijn onderzoek wordt binnen de faculteit een extra plek gecreëerd. Een prettige bijkomstigheid is dat Rik zich over financiën geen zorgen hoeft te maken.

Zo’n mooie kans, je zou wel gek zijn om die te laten schieten.

Als alles goed gaat is Rik straks een piepjonge promovendus van 27 jaar. Wat hij daarna gaat doen weet hij nog niet. “Ik kan wel plannen bedenken, maar als er zich iets mooiers aandient, dan zal ik waarschijnlijk daarvoor kiezen. Zo ging het ook met deze scholarship. Daar zet ik andere plannen graag voor opzij. Zo’n mooie kans, je zou wel gek zijn om die te laten schieten”.


Rik Versendaal portret Universiteitsfonds DelftWie is Rik Versendaal?

Rik is geboren en getogen in Puttershoek en studeert toegepaste wiskunde aan de Technische Universiteit Delft. In 2012 ontving hij al de Jong Talent Aanmoedigingsprijs voor zijn superieure studieresultaten in het eerste studiejaar.


Het Peter Paul Peterich Fonds en de rol van het Universiteitsfonds Delft

Het Peter Paul Peterich Fonds beheert het legaat van Mr. Peter Paul Peterich – verzamelaar, dichter en mecenas (1933 – 2000). Naast de culturele sector in Nederland, met name de Nederlandse poëzie, steunt de Stichting onafhankelijk wetenschappelijk onderwijs en onderzoek. De Raad van bestuur van het fonds definieert wiskunde als de meest poëtische van alle wetenschappen. Financiële steun te verlenen aan een promovendus ‘met voortreffelijke kwaliteiten’ in toegepaste wiskunde, is een van de belangrijke ambities van het Peter Paul Peterich Fonds. Het Universiteitsfonds Delft helpt mee deze ambitie te realiseren.


Steun ook het talent van de TU Delft, wordt donateur van het Universiteitsfonds.